Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan taslak onaylandı ve Resmi Gazete’ de yayınlandı. Buna göre kredi borcu olan vatandaşlarımızın borçları 36 ay vadeli olarak yapılandırılacak. Verilen karar neticesinde ihtiyaç kredisi borcu olan vatandaşlarımız banka şubelerine giderek şahsen başvuru yapacak. Bankalar tarafından müşterilerin mali durumlarında inceleme yapılarak gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları kontrol edilecek. Şartları taşıyan vatandaşlarımız kredi borçlarını 5 yıl süre ile yapılandırabilecek. Geçmiş yıllarda yapılan düzenleme ile birlikte kredi ve kredi kartı borçlarının 36 ay vadeli olarak yapılandırılacağı bildirilmişti. Sizler için 3 adımda kredi borcu yapılandırma işlemlerini anlatmak için hazırlamış olduğumuz içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
60 Ay Borç Yapılandırma Kredisi Nasıl Alınır?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu resmi internet sitesinde 7 Şubat tarihinde bir taslak yayınladı. Taslak 10 Şubat tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu düzenleme neticesinde vatandaşlarımızın ihtiyaç kredisi borçları 36 ay vadeli olarak yapılandırılabilecek. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik 1 Kasım 2006 tarihinde 2633 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kredi borcu olan vatandaşlarımız ana para ve faiz borçları için yapılandırma talep edebilecek. Yapılandırma vadesi ise 36 ay olacak. Geçici maddede yer alan ibare ise aynen şöyle;
60 Ay Borç Yapılandırma Şartları Nelerdir?
Verilen karar kapsamında vatandaşlarımızın borçlarını yapılandırabilmesi için aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir.
- Borçların, geçici maddenin yürürlük tarihinden evvel olması
- Borçlu şahsın banka şubelerine giderek bizzat yapılandırma için başvuruda bulunması
- Kredi notunun yüksek olması
- Bankaya belgelenebilir gelir sunması
- Ana para ve faiz borçlarının yapılandırılması
Bu şartları taşıyan vatandaşlarımız banka şubelerine giderek yapılandırma talebinde bulunabilir. Bankalar tarafından borç yapılandırma işleminde borç hamillerinin başvurusu aranacak, bu işlem her borçlu için otomatik olarak yapılmayacaktır.
3 Adımda Borç Yapılandırması
Borç yapılandırma işlemi 3 adımdan müteşekkildir. Bu adımları izleyerek yapılandırma işleminizi tamamlayabilirsiniz. Size bir kılavuz olması için hazırlamış olduğumuz bu içerikteki adımları izleyerek başvurunuzu kolayca yapabilirsiniz.
Yapılandırma kapsamında hangi bankaların yer alınacağı konusunu merak ettiğinizi biliyorum. 36 Ay İhtiyaç Kredisi Yapılandıran Bankalar isimli içeriğimizden bu konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Bu kararın kabul edilmesi tamamen bankaların insiyatifine bırakılmıştır. Her banka zorunlu olarak yapılandırma işlemi yapacak diye bir kaide yok. Üstelik kararı kabul eden bankalar da bu avantajı her müşterisine sunmayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklama neticesinde şayet bankalar müşterilerinin gerekli şartları taşıdığını görür ve yapılandırma başvurusunu kabul ederse, borçlu şahıslar, ana para ve faiz borçlarını 60 ay (5 yıl) vadeli olarak yapılandırabilecek.
1. Müşteri Yapılandırma İçin Bankaya Başvuracak
Verilen karar kapsamında yapılandırma işlemi başvuruları banka şubeleri aracılığı ile kabul edilecektir. İhtiyaç kredisi borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlarımızın başvuru evrakları ile banka şubelerine gitmeleri gerekmektedir. İlk olarak belirtelim ki yapılandırma işlemini, borçlusu olduğunuz bankaya yapacaksınız diye bir kaide yok. A bankasının borçlusu olanlar B bankasında da, C bankasında da borçlarını yapılandırabilir. Seçme hakkı borçlu şahsın iradesindedir. Ancak yapılandırma işlemi yapmak isteyen okurlarımızın özellikle faiz oranlarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyorum.
Yapılandırma işleminin amacı, borçların daha az maliyetle kapatılmasının sağlanmasıdır. Yapılandırma masrafları ve faiz oranları fazlaysa, borçlarınızı yapılandırmanız hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Bankalar tarafından sunulan yapılandırma fırsatları müşterilerinin borçlarının tamamen kapatılmasını sağlamak olurken, aynı zamanda daha uygun şartlar sağlanarak borç tahsilatının bir an evvel gerçekleşmesidir.
- T.C. kimlik belgesi
- İkametgah belgesi
- Gelir belgesi
- Yapılandırma talebi dilekçesi
ile birlikte banka şubelerine giderek başvurularınızı yapabilirsiniz. Bankalar sistemden borç bakiyenizi görebilir. Transfer yolu ile bu bankalara olan borçlarınız kapatılır. Daha sonra banka tarafından sunulacak faiz oranı ile size yeni bir ödeme planı hazırlanır. 2021 yılında yapılan düzenlemeden yararlanmak isteyenler, bankalara şahsen başvuru yapmalıdır.
2- Borç Yapılandıran Bankalar Talebi Değerlendirecek
Yönetmeliğe eklenen geçici maddede ucu açık bir ifade bulunuyor. Hangi bankaların borçları yapılandıracağı henüz bilinmemekle beraber, yapılandırma kararı tamamen bankalara bırakılıyor. Bu da demek oluyor ki bankalar taslağı kabul etse dahi her müşterisinin kredi yapılandırma talebini onaylamayacak. Başvuru kabulü, müşteri profiline göre değişiklik gösterecek. Bankalar başvuruları kabul ettikten sonra bir inceleme başlatacak. Kredi borcu şayet icraya düşmüşse bankalar, başvuruları reddetme hakkına sahip.
Kredi notu düşük olan ve kredi borcunu ödemek için düzenli ve belgelenebilir gelir beyan edemeyenlerin ise başvuruları kabul edilmeyecek. Bankalar bu kriterler dahilinde başlattıkları tahkikatın sonucuna göre karar verecek. Şayet tahkikat olumsuz sonuçlanırsa borçlar 60 ay vadeli olarak yapılandırılamayacak.
Bilindiği gibi ihtiyaç kredilerinin vadeleri 36 aydan oluşmaktadır. Kredi tutarı yüksek olduğunda, müşteri bir ay taksit ödemediğinde, aylık taksit tutarına bir de gecikme faizi eklenmektedir. Her makalemizde, kredi çekenlerin borçlarını daha az vade ile ödemeleri ve faiz yükünden kendilerini kurtarmaları gerektiğinin altını çizelim. Ancak kısa vadede taksit tutarları yüksek olmaktadır. Bu sebeple vatandaşlarımız ödemelerini uzun vadeye yaymaktadır.
Borçların ödenmemesinden dolayı anaparaya eklenen faizlerin yanı sıra gecikme faizleri ile, borç içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bankalar, biriken borçları için müşterilerine borçlarının bir an evvel kapatılması, yoksa icra takibinin başlayacağı konusunda bir ikazda bulunmaktadır. İkaz sonuçlanmazsa borç icra marifeti ile tahsil edilmektedir. Ancak bu aşamada yapılandırma yoluna gitmeniz size büyük avantajlar sağlayacaktır. Ödemeler bittiğinde kredi notunuz da düşmemiş olacak ve bankalardan tekrar kredi alabileceksiniz. İpotekli İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar Kampanyaları isimli içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.
3- Bankanın Onay Vermesi Durumunda Borçlu Hesaba Para Ödenecek
Yapılan incelemelerden sonra banka müşterilerinin talebini kabul ederse, borçlu bankaya olan borçlar kapatılacaktır. Bu fırsat, yeni bir kredi kullanımına değil, var olan borçların kapatılması için yeni bir faiz oranı üzerinden hesaplama yapılmasına ilişkindir. Borçlarını yapılandırmak isteyenlerin aşağıdaki maddelere dikkat etmeleri gerektiğinin özellikle altını çiziyorum;
Faiz oranı (Büyük puntolarla yazılacak, altı defalarca çizilecek bir husustur. Yapılandırmanın amacı kredi borcunuzun düşük faiz oranları ile işlem görmesini sağlamaktır. Borçlusu olduğunuz bankanın faiz oranı şayet yüksekse, diğer bankaların faiz oranlarını gözden geçirin.)
Sunulan yeni faiz oranı ile kendinize yeni bir ödeme planı hazırlayarak aylık taksit tutarlarına göz atın.
36 aya varan vadeler ile kredi yapılandırmanız, taksit tutarlarını düşüreceğinden, ödemenizin daha kolay bir hal almasını sağlayabilir.
Bu adımları uygulayarak borçlarınızı yapılandırabilirsiniz. Bankalar tarafından taslak henüz kabul edilmedi. Taslak kabul edildiğinde banka şubelerinden konu ile ilgili detaylı bilgi alabilir ve 2021 yılında ihtiyaç kredisi borçluların sunulan kredi yapılandırma fırsatından yararlanabilirsiniz. Taksit tutarlarının düşük olması ve vadenin yüksek tutulması, bankalara olan nakit akışınızı hızlandıracaktır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından verilen karar neticesinde müşterilerinin yapılandırma taleplerini kabul eden bankalar faiz oranlarını kendileri belirleyecektir.
36 ay borç yapılandırma düzenlemesinde;
- Banka tarafından kredi borçlu olan hesaba ödenecek,
- Borç haricinde ekstra bir kredi verilmeyecek,
- Ödeme kişilere elden yapılmayacak, borç kapatılacak.
- Yönetmelik değişikliğinde açıkça yapılandırılabilir denmektedir. Bu cümle bankalara yapılandırma zorunluluğu getirmemektedir. Yani banka uygun görürse yapılandırabilir.
Kredi Vadeleri Yeniden Düzenlendi 2021 Güncel
30698 sayılı yönetmelikte vadelerin yanı sıra taksitler de aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan düzenleme ile;
- Bireysel tüketici finansmanında vadeler 36
- Taşıt kredilerinde fatura değeri 20 bin TL ve daha altında olan kredilerin vadeleri 60
- Yine taşıt kredilerinde fatura değeri 120 bin TL üzerinde olan kredilerin vadeleri 60
- Bilgisayar alımlarına yönelik olan verilen kredilerin vadesi 12 ay
- Tablet alımlarına yönelik olan verilerin kredilerin vadesi 6 ay
- Cep telefonu alımlarında 3.500 TL’ yi aşmayan kredilerin vadesi 6 ay
- Yine cep telefonu alımlarında 3.500 TL üzerinde olan kredilerin vadesi 6 ay olacaktır. Kullanılan bu krediler için müşteri borcunu yapılandırmak istediğinde de uygulanacak olan vadeler değişmeyecektir. Tebliğnameyi inceleyebilirsiniz.
Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bağlantısını izleyerek düzenlemeyi inceleyebilirsiniz.