Dişlerin gelişimsel yapısından dolayı meydana gelen kötü görüntü kişiyi rahatsız etme boyutuna ulaştığında ya da sağlık problemleri meydana getirdiğinde hemen hemen herkes diş teli taktırmak ister. Diş teli fiyatlarının bir hayli artış göstermesinden dolayı insanlar çareyi devlet hastanelerinde buldu. Diş teli takan devlet hastanesinin olup olmadığı yönündeki soruların cevapları merak konusu olurken aynı zamanda diş teli çeşitleri arasından damaklı, arkadan ve porselen diş teli tedavileri de oldukça merak edildi. Devlet hastanelerinden diş teli takılır mı? Diş teli devlet hastanelerinde takılıyorsa diş teli randevusu nasıl alınır? Ücretsiz diş teli taktırma gibi sorularınızın cevaplarına yazımızda yer verdik..
Diş Teli Tedavisine Devlet Desteği
Çene yapısının dar olması, damak problemleri gibi sorunlar dişlerin yamuk çıkmasına sebep olan etkenler arasında yer almaktadır. Diş şekli bozuk olan, dişleri ayrık olan, yamuk olan, damakta oluşan darlık sebebi ile üst üste dişlerin çıkması gibi rahatsızlıklar bir çok gencin kabusu olmaktadır. Sağlık açısından rahatsız ettiği kadar psikolojik problemleri de beraberinde getiren bu durum diş teli tedavisi ile ortadan kaldırılmaktadır. Diş teli tedavisi oldukça külfetli olurken belirli yaş aralığında olan hastalar için devlet destek çıkmaktadır. Diş teli tedavisi ortodonti tarafından yapılırken tedavinin ne kadar devam edeceği, diş temizliğinin nasıl yapılacağı hakkında da tedavi sürecinde ayrıntılı bilgi sahibi olacaksınız.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Ortodonti bilim dalı, dişlerin diş kemikleri üzerinde oluşumunu anlatan bir bilim dalıdır. Yani Dişlerin diş kemikleri üzerinde oluşumunun düzenli olup olmadığını inceleyen ve hasta olan diş ve damakların tedavisi ile ilgilenen diş doktorlarının uzmanlık alanı olarak adlandırılmaktadır. Diş teli tedavisine başlamaya karar verdiğinizde ortodontiye başvurarak diş rahatsızlığınızdan bahsetmelisiniz. Daha sonra diş teli tedavisinin uygun olup olmadığı gözlemlenir ve bu tedaviye başlamak için hiç bir engel görünmediği taktirde işlemler sırası ile şu şekilde uygulanır. Hazırlık safhası, tedavi aşaması ve braketlerin takılması bu üç işlem tamamlandıktan sonra diş teli taktırmış olacaksınız.
Türkiye Geneli Diş Teli Fiyatları hakkında araştırma yazımızı okuyunuz.
Kimlere Uygulanır Yaş Sınırı Var mıdır?
Diş teli tedavisi çene yapısının dar olması sebebi ile dişlerin oluşum aşamasında üst üste çıkmış olması, dişlerin yamuk olarak yerleşmiş olması, dişlerin oldukça ayrık olması ve rahatsız edici derecede damak rahatsızlıklarının oluşması üzerine bu sıkıntıları yaşayan hastalar için uygulanır. Bu tedavi belirli yaş aralıklarında yapılmaktadır. Örneğin süt dişleri olan çocuklar için uygulanmayan diş teli tedavisi süt dişlerini dökmüş ve ana dişlerini çıkarmış olan her bir hasta için uygulanabilir. Yaş sınırı devletin bu tedaviyi üstlenmesi için gerekli olan bir maddedir.
Devlet Hastanesi Diş Teli Randevu Nasıl Alınır?
Bunun için öncelikle MHRS sisteminden diş polikliniklerinden birine randevu almanız gereklidir. Diş teli takılıp takılmayacağı ve takılacak ise diş teli randevusu poliklinikteki diş hekimlerince karar verilecek bir durumdur.
Devlet Hastanesinde Diş Teli Takılıyor mu?
Ağız ve diş sağlığı hastanelerinde diş protezleri, dolgu, kaynak, kanal tedavileri uygulanırken kurtarılamayacak olan dişlerin çekilmesi ve tartar temizleme gibi bir çok tedavi uygulanmaktadır. Bu tedaviler arasında diş teli takılıyor mu? diş telini taktırmak için ortodonti ana bilim dalı ile uğraşan hekimlerin sizi tedavi etmesi gerekmektedir. Bu tedavi ağız ve diş sağlığı merkezlerinde olabiliyor. Yani ortodonti ana bilim dalı ile uğraşan hekimlerin bulunduğu her yerde diş teli tedavisi uygulanır. Devlet hastanelerinde yani ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde, ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, Üniversitelerin diş hekimliği bölümlerinde, kliniklerde diş teli tedavisi yapılmaktadır.
Halk Arasında Diş Teli Tedavisinde Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
- Diş teli tedavisi yaşı büyük olan insanlarda işe yaramaz. Bu düşünceye sahip olan bir çok insan diş teli taktırmaktan vazgeçiyor ve imkanları olsa bile bu tedaviyi uygulamıyorlar. Diş teli tedavisi her yaş grubunda yapılmaktadır. Büyük yaşta olan insanlarda diş teli tedavisi yaptırabilir. Üstelik tedavi sonrasında yüze yüz sonuç alırlar.
- Diş teli çürük ve leke oluşumuna ve ağız kokusuna sebep olur. Bir çok vatandaşımız kulaktan dolma bilgiler yüzünden diş teli tedavisinden vazgeçmektedirler. Bu durumlardan bir tanesi de diş teli takıldığında telin ağız kokusuna, dişlerin çürümesine ve leke oluşumuna sebep olur düşüncesidir. Oysa ki dişler düzenli ve güzel temizlendiği sürece böyle bir sorun oluşmaz.
- Diş teli taktırmak diş köklerine ve kemiklere zarar verir. Diş tedavisinde uygulanan tel, dişlerin düzelmesi açısından yapılırken damağın rahatlaması ve oluşan yamuk kemiklerin düzelmesi ve diş köklerinin düzgün bir şekilde yerleşmesine sebep olmaktadır. Halkımız bu durumu olumsuz hale getirerek diş köklerine ve kemik yapılarına zarar geleceğini düşünmektedir. Aslında bilmedikleri en önemli nokta hiç bir hekim hastasının yanlış tedavi görmesini istemez ve bu durumu önler eğer. Diş teli böyle bir sonuç doğuruyor olsaydı bu tedavi uygulaması yapılmazdı.
- Çarpık dişler zamanla düzelir. Bu düşünce de yamuk dişi olan vatandaşlarımızın dişlerinin zamanla yani yaşları ilerledikçe diş yapılarının düzelebileceği düşüncesinin olmasıdır. Bu düşünce kesinlikle ve kesinlikle yanlıştır. Erken uygulanabilecek olan tedavinin gecikmesine sebebiyet verebilecek olan bu düşünce Vatandaşlarımızın tedavi olmasının önüne geçmektedir. Süt dişlerini dökmüş ve ana dişleri çıkmış olan hiç bir kimsenin dişleri ve damak yapısı zamanla düzelmez. Eğer dişlerinizde bir yamukluk bir problem var ise bunun en erken zamanda tedavi olması gerekmektedir. Tedavi gerçekleştirilmezse bu yamukluk zamanla düzelmez.
- Tel tedavisinden sonra dişler eski halini almaz. Diş tedavisi uygulayan ortodonti her aşamada hastasının iyiliğini isteyerek işlemler gerçekleştirir. Pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde dişler eski haline dönerler. Yamuk dişi olan vatandaşlarımız pekiştirme yaptırmazlar ise tel tedavisi hiç bir işe yaramaz ve tedavi sonrasında dişleriniz eski haline döner.
Diş Teli Fiyatları Ne Kadardır?
Diş teli fiyatları 2.500 lira ile 8.700 lira arasında değişiklik göstermektedir. Bu değişikliğin sebebi ise diş yapısı ile alakalıdır. Diş teli taktırmak isteyen bir çok hasta estetik görünüm açısından tel taktırmak istediği için 18 yaş üzerindeki hastaların tedavisinde devlet destek vermemektedir. 2000’li yılların başında diş teli fiyatının tamamını sağlık bakanlığı karşılarken bu durum karşısında diş teli taktırmak isteyen hastaların sayısında önemli derece de bir artış görüldü ve bu sebeple Sağlık bakanlığı önlem alarak 18 yaşın altındaki çocuklarda diş teli tedavisinin sağlık bakanlığına bağlı olduğu kurumlarda yapılması halinde devlet bu ücreti karşılamaktadır. Diş teli taktıracak olan 18 yaş altı çocukların ücretlerini devlet karşılarken aslında sadece işlik parasını karşılamaktadır. Yani devlet muayene ücretini karşılarken sizde malzemeleri kendiniz alıyorsunuz. Bu şartlar altında devlet diş teli tedavisinin %50’lik kısmını karşılamış olmaktadır.
Devlet Hastanesi Diş Teli Takıyor Mu?
Devlet hastanelerinde tedavi olmak istediğinizde tedavi için verilen randevu yoğunluktan dolayı çok uzun zamana verilmektedir. Yani başvuru yaptığınızda randevu tarihiniz 2021-2022 yılına verilmektedir. Bu sebeple hastalar devlet hastanelerinde yaptırmak yerine özel kliniklerde tedavi almaktadır.
Bu kapsamda devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri yoğunluk nedeniyle hastalarına rapor yazmakta ve bu rapor ile özel hastanelerde tel taktırılmaktadır.
Hastaneden aldığınız sağlık raporu ile başvuru yaptığınızda, Devlet tedavinin belirli bir bölümünü karşılamaktadır. Özel hastaneden diş teli tedavisi yaptırabilmeniz ve bunun belirli kısmının Devlet tarafından karşılanması için alacağınız raporda şu husus belirtilmelidir.
Hasta .. sınıf maloklzyon tanısı ile ortodontik tedavi gereksinimi bulunmaktadır. Tedavi estetik amaçlı değildir.
Alacağınız sağlık raporunda tedavinin zorunlu olduğu ve estetik amaçlı olmadığı belirtilirse, Devlet ile anlaşmalı tüm özel hastaneler sizi kabul edecektir.
Bu konuda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi tarafından tanzim edilmiş olan sağlık kurulu raporu örneği yukarıda ki görselde mevcuttur.
Açık Diş Hastaneleri ve Nöbetçi Dişçiler
İstanbul ve Ankara illerimizde 24 saat esasına dayalı olarak çalışan veya nöbet listesine göre nöbetçi olan diş hastanelerini İstanbul’da açık dişçiler ve Ankara açık diş hastaneleri linkinden ulaşabilirsiniz.