Arıcılık ülkemizde yaygın olarak yapılan mesleklerdendir ve coğrafi olarak elverişli olan ülkemizin her yerinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Özellikle devletin sağladığı destekler ile son zamanlarda da bu işle uğraşanların sayısı artış göstermiştir. Kovan şeklinde satılan ballar da üreticilere yüksek meblağlar kazandırmaktadır. Kazanç getirici bir iştir, çünkü gerçek bal fiyatları oldukça yüksektir. Karlı bir yatırım ve getirisi yüksek olan arıcılık sektörüne girmek isteyenler öncelikle arının bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanması için eğitim almalıdır. Bundan sonra 50 kovan ile bu işe girerek, sonrasında da mevcut arı sayısının artırılması için gerekli finansmanları bulmak için devlet destekleri ve bankaların kredilerinden yararlanabilirler.
Arıcılık ve Arı Ürünleri Üretimi Yatırım Projesi Yayınlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Arıcılık ve bal ürünleri üretimine yatırım yapmak isteyen vatandaşlar için hazırlanan Arıcılık ve Arı Ürünleri Üretimi Yatırım Projesi yatırım rehberi ve fizibilite raporu yayınlandı.
Arıcılık yatırım rehberinde 100 Adet arı ile yapılan üretimden elde edilen ürün çeşidi, miktarı ve kazanç tablosu aşağıdaki gibidir.
50 Adet arı ile elde edilen ürün çeşidi miktarı ve kazanç tablosu;
150 Arılı Kovanlı Arıcılık Yatırım Rehberi içeriğimizden proje değerini tüm fizibilite raporunu görebilirsiniz.
Düşük Faizli Arıcılık Kredisi Resmi Gazete’ de
Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği hakkında Arıcılık Sektörü için %80 indirim oranında kredi kullanımından yararlanmak için tıklayınız.
Arıcılık kredisi ile ilgili detayları Tebliğ‘ deki tüm detaylarını incelemek için tıklayınız.
Devlet destekli arıcılık projeleri ve hibe desteği (150 kovan) tüm detayları inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Arıcılık Nasıl Yapılır? Nasıl Başlanır?
Meslek Standartları Kurumu, konuya halihazırda bir tanım getirmiştir. Bu tanıma göre arıcılar arılı kovanlar hazırlarlar. Ana arı üretimi yaparlar ve bu sayede oğul arılar meydana getirirler. Arı sayısını artırarak oluşan arı topluluğunun ihtiyaçlarını karşılarlar. Arıcılık faaliyetlerinde kullanılan araç ve gereçler hakkında bilgi sahibidirler. Ancak en önemli konu arılardan korkmamaktır. Yani biraz cesaret gerektirdiğini söylemek yanlış olmaz. Tabi ki çeşitli kaynaklardan da bu işe başlamadan önce bilgi almak gerekir. Bu işi yapan yakınlarınız ya da tanıdıklarınız varsa onlardan detaylı bilgi isteyebilirsiniz.
Özellikle bilgi düzeyinizin arılar konusunda yüksek olması gerekiyor. Nasıl beslenirler, nasıl bal yaparlar, bakım koşulları, kovan şartları, arı ailesinde bulunan fertler gibi yapmayı düşündüğünüz iş ile ilgili tüm detayları bilmenizde fayda var. Yeni başlayanlar için işin ehilleri tarafından önerilen üç farklı yöntem vardır.
- Boş bir kovan almanız ve oğul arı doldurmanız. Sahibi olmayan bir oğula da bakabilirsiniz.
- Arıları konu ile ilgili tecrübesi olan birinden almanız.
- İlk aşamada tavsiye edilen maksimum kovan miktarı 3′ tür. Zamanla işi öğrendikçe sayıyı artırabilirsiniz.
Özellikle arıların çevreye dağılması durumunda onları nasıl toparlayabileceğinizi öğrenin. Kovan çerçevesine bakıldığında polen ve balı ayırt etmeniz gerekiyor. Dişi, erkek ve ana arıların ilk bakışta tanınması gerekiyor. Bahar ayları arıcılık faaliyetleri için uygun dönemlerdir. Bu işe sıfırdan başlayacakların 5 arıdan oluşan bir çerçeve almaları gerekiyor. Yani satın alınacak olan arılar aslında kovanları ile değil çerçeve ile alınacak. Sıfır kovanların alınması her yönden daha mantıklı. Ayrıca arılarınızı hastalık tehlikesine karşı korumuş olursunuz. Bu iş fiziki güç gerektirir. Ayıracak vaktiniz yoksa bu işe girmeyin. Çünkü arıların bakımı oldukça önemlidir. Ayrıca arı sokmasına karşı vücudunuz alerjik bir reaksiyon gösteriyorsa da yine bu işten uzak durarak farklı alanlar araştırın. 1 dönüm ekeni zengin eden tarımsal ürünler hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Arıcılık Kursu
Yukarıda bahsettiğimiz bilgiler sektöre yeni girecek kişilerin izlemesi gereken yolları içermektedir. İlk olarak arı çeşitleri ile ilgili bilgi edinin. Çünkü arıların da kendilerine sunulmasını istedikleri bir ortam var. Her arı türü her bölgede aynı verimde üretim yapacak diye bir kaide yoktur. Bölgenizde daha önce arıcılık faaliyeti yürütenler var ise bu konu ile ilgili onlardan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bal yapabilmeleri için arıların bitki çeşitliliği bakımından elverişli ortamlarda yaşaması gerekiyor. Polen oranı yüksek bitkilerin olduğu alanlarda arıların daha fazla bal yaptığı gözleniyor. Her ne kadar bilgi ve tecrübe sahibi olursanız olun bu kriteri göz ardı ederseniz arılarınızı ölüm ile baş başa bırakmış olursunuz. Arıların yaşam alanlarındaki nem dengesi ve yağış seviyesine de dikkat edilmelidir. hayvancılık destekleme başvuruları ne zaman başlıyor?
Diğer bilinmesi gereken detay ise arıların da su içtiğidir. Tuhaf geliyor değil mi? Ancak arılar da tıpkı bizim gibi su içmeye ihtiyaç duyarlar. Arıcılık faaliyetinde bulunduğunuz alanın sulak olması ancak bu suyun da temiz olsa en önemli detaylardan bir tanesidir.
Arıcılık İçin Gerekli Olan Malzemeler
İlk olarak arılara bir yaşam alanı sunmanız gerekiyor. Bunun için arı sandıkları ya da kovanları almanız gerekiyor. Birçok kata sahip bu sandıkların fiyatları 300-400 TL civarında değişmektedir. Yaşam alanı tamam. Bu aşamada yaşayacak canlılara ihtiyacımız olacak yani konunun bam teli olan arı seçimine. Bir tane arı topluluğu almanız lazım. Ana arıların fiyatları 40 TL civarındadır. Arılardan korunmak için bir maske ve arıcı kıyafeti almalısınız. 50 TL’ ye maskeli bir arıcı kıyafet satın alabilirsiniz. Körük adı verilen bir uygulama var. Bu uygulama arılara duman vererek onların çevreye yayılmalarını önlemektedir. Körüklerin kovalı olanları 30 TL, üflemeli olanları ise 100 TL civarındadır.
Arılarınız bal yapmaya başladığında ise lazım olacak ve ihtiyaç duyulacak daha pek çok malzeme vardır. Bal süzme makinelerinin 2′ li olanları 500 TL civarındadır. Balın süzme işlemi sırasında bir çadırda bu işlemi yapmanız gerekiyor. Yoksa arılarınız çevreye dağılır. Çadırlar 200 TL’ den satılıyor. Arıları süpürerek kovana koymak için yumuşak el fırçalarına ihtiyaç vardır. Bu fırçalar 8 TL’ dir. El demiri en çok lazım olan aletlerden biridir ve 10 TL’ dir. İlk aşamada gerekli olan alet ve edevatları bu şekilde sıralamak mümkündür. n11.com’ da bulunan bal süzme makinelerini incelemek için tıklayınız.
Arıcılık Ne Kadar Kazandırır? Kar Maliyet Hesaplaması
Bu işin para kazandıran tarafı bal satışıdır. Yeni başlayacak ve ilkel olarak üretim yapacakların ilk aşamada elde edecekleri bal miktarının yalnızca 5 kg olduğunu söyleyelim. Ancak alınan teorik bilgiler ve uzmanlaşma sonrasında bal miktarının 15-20 kg‘ ye de çıktığı gözlenmektedir. Bal fiyatları yöreden yöreye değişkenlik göstermektedir. Karakovan ballarının kilosu 250-300 TL iken kilogramı 50 TL’ ye olan bal da vardır. Bu tamamen üretim kalitesi ile alakalı bir durumdur. Kilogram balın üretici maliyeti maksimum 10 TL’ dir. 100 TL’ den 200 kilogram bal satsanız 2000 TL gelir elde etmiş olursunuz. Üretici maliyetini kazançtan çıkardığımızda 2000-200=1800 TL bulunur.
Yani bir kovan baldan elde edeceğiniz net gelir 1.800 TL. civarındadır.
Belirtmek gerekiyor ki arıcılık faaliyeti kazanç sağlamaktadır. Ancak arıcılık zor bir faaliyettir. Arılar ile çocuklarınız gibi ilgilenmeniz gerekir. Çünkü arılar hassas hayvanlardır ve iyi bakılmadıkların da hemen ölürler. Kar elde edeceğim derken bu işe büyük yatırımlar ile girerek büyük kaybetmeyin. İyi bir sektör araştırması yapın. İşi öğrenene kadar kovan ve arı kolonisi sayınızı az tutun. İşlerinizi büyütmek istediğinizde de gereken finansman için devletin verdiği arıcılık desteklemelerine başvurmayı unutmayın.
1 Kovanın Maliyeti Ne Kadar? diye soranlar için de bir kovanın ortalama 400-500 TL. maliyeti olduğu söylenmektedir. Bu tutar illere göre değişiklik gösterebilir. Tabi aldığınız malzemenin kalitesi de fiyat tablosuna etki edecektir.
1 Kovan arı kaç kilo bal verir? diyorsanız; Birçok arıcı bu konuya olumlu veya olumsuz yorum yapsa da, bu arıların bakıldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. 1 Kovan ortalama olarak 20 veya 30 kilo civarında bal verir. Gezgin arıcılar ise 1 kovandan ortalama 50 kg. civarında bal almaktadır. Hesabı siz yapın.
Arıcılık malzemeleri, 100 kovan arı fiyatları ve lazım olan tüm ihtiyaçlarınız için sahibinden sitesinin ilgili kategorisini buradan inceleyebilirsiniz.
Arıcılık Devlet Desteklemeleri
Öncelikle devletin arıcılık yapmak isteyenlere maddi olarak destek verdiğini belirtelim. Fakat bu desteklerden faydalanabilmeniz için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Arılı kovan ve damızlık ana arı için hayvancılık desteklemeleri uygulama tebliğinde yer alan bu şartlar;
- Destekleme ödemesi başvurusu yapmak için 18 yaşını doldurmuş olmak ve 40 yaşından büyük olmamak,
- Arıcılık faaliyetinde bulunulacak olan alanın hazırlanması,
- Başvuruyu yapan kişi maaşlı bir işte çalışmayacak ve sosyal güvencesi olmayacak,
- Adres beyanı yapmayı ve bu alanın kırsal bir bölge olması,
- En az 30, en fazla 1000 adet arılı kovanı olan arıcılar desteklemeden yararlandırılır.
- Bayanlara ve nüfusu çok olan aileler daha avantajlı durumdadır.
- Ayrıca yukarıda saydığımız arıcılık malzemelerinin alınması ve bunların fatura yolu ile belgelendirilmesi gerekiyor
- AKS’de kayıtlı arılı kovan sayısından fazlası için destekleme talebinde bulunulamaz. Şartları ve diğer hususları Tebliğ üzerinden inceleyebilirsiniz.
Yukarıda saydığımız şartlara sahip olanların bakanlık tarafından açıklanan tarihlerde başvuru yapması gerekiyor.
Başvuru yeri, şekli ve zamanı;
- Arıcılar, üyesi oldukları yetiştirici/üretici örgütüne başvurarak AKS’den alınan destekleme başvuru dilekçesinde yer alan bilgilerin doğruluğunu beyan ederek onaylatır.
- AKS’de kayıtlı arılı kovan sayısından fazlası için destekleme talebinde bulunulamaz.
- Arılı kovan sayısının AKS ile uyumlu olmasından arıcı sorumludur.
Bu destekleme ödemelerinden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemi‘nde kaydınızın olması bir zorunluluktur. Bu ÇKS kaydı tüm destekleme ödemeleri alanları için zorunlu tutulmaktadır. Şartları yerine getirenlerin Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri aracılığı ile başvuruları kabul edilecektir.
İlk aşamada alınacak olan ürünlerin maliyeti 1.500 TL’ dir. 10 çıtalı bir kovan alındığında 50 TL’ den hesaplarsak 500 TL edecektir. Yani yeni başlayacak olanlar için toplamda 2 bin TL. gibi bir maliyet çıkıyor. Fakat faaliyetleri büyüttükçe fiyat da doğrudan artış gösteriyor.
Ayrıca devlet tarafından 10 TL arılı kovan, 15 TL ana arı ve 80 TL’ de damızlık arı desteği verildiğini belirtelim. Arılı kovan desteğinin miktarı artırıldı. Bakanlık destek miktarını 15 liradan 25 liraya yükseltti. Ayrıca Kosgeb arıcılık hibe desteği ve devlet desteklemesi adlı içeriğimizde de detaylı bilgi alabilirsiniz.