Yeni bir iş kurmak isteyen girişimciler KOSGEB’den hibe alabilecekleri gibi bankalardan faizsiz işyeri açma kredisi alabilirler. Dükkanı tutup vergi levhanızı aldıktan sonra vergi levham yeni ve “yeni işyeri açtım kredi çekebilirmiyim” dememek için ilk önce KOSGEB’e başvuru yaparak yeni girişimci destekleri hakkında bilgi almak gerekir. KOBİ bankacılığı esaslarında olmasa da, Ziraat Bankası, Akbank, TEB, Vakıfbank, Halkbank, Denizbank, Garanti BVA, Yapı ve Kredi gibi finans kuruluşlarından da hem bireysel finansman paketleri hakkında tüm detayları araştırdık.
KOSGEB İşyeri Açma Kredisi Şartları 2021
Eğer bu kuruluştan destek almak istiyorsanız, aklınızda ki iş fikriniz ile başvuru yapmanız gerekir. Danışmanlar sizlere açacağınız dükkan için hangi şartlarda ve alanlarda destek alabileceğinizi açıklarlar. Öncelikle iş kurduğunuz alanın KOSGEB Desteklenen Sektörler arasında yer alıp almadığını NACE koduna göre sorgulamanız gerekecektir. Örneğin; sadece internetten e-ticaret satışı şeklinde bir konfeksiyon firması kuruyor iseniz, e-ticaret alanında ki NACE ve NAV kodlarını bilmeniz gerekir. Danışmanlar sizlere bu alanda ne kadar hibe alabileceğiniz veya desteklenip desteklenmediğini açıklayabilirler. Eğer ki ileri vadede personel, ar-ge, laboratuvar, yurtdışı gibi programlardan yararlanacak iseniz, bunun içinde kuruluş aşamasında başvurunuzun önemini size anlatırlar.
Sermayesi olmayanlar için başlangıç aşamasında 60 bin veya 370 bin TL. hibe yeterli bir rakam olacaktır. Tabi büyük bir şirket açmayı hedefliyorsanız bu iş için sermayenizin olması şarttır. Mesela 500 Bin TL. açılış sermayesi olan bir işletmeyi hiç paranız olmadan kurmak ve tüm giderleri Kosgeb tarafından almayı hedeflemek sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu internet sitelerinden okuduklarınızla veya youtube kanallarından izlediklerinizle yetinmeyip, lütfen kuruluşun kapısını çalın. Yine sizler için hazırlanmış olan KOSGEB İşyeri Açma Şartları isimli içerikten de güncel bilgi alabilirsiniz.
Devlet İşyeri Açma Desteği İçin KOSGEB Kaydı
Kosgeb yeni iş kurmak isteyen girişimcilere 60 bin lira ve 360 bin lira hibe desteği vermektedir. İş kurmak isteyen girişimciler kosgeb işyeri açma kredisi alabilmek için;
- Önce hangi programa kayıt olmak istediğiniz belirleyin?
- Geleneksel girişimci (60 bin hibe)
- İleri Düzey girişimci (370 bin hibe) karar verdikten sonra;
- Girişimcilik kursları Uzaktan eğitim formatında online olarak video izlemeli şekilde yapılıyor. Online kursları tamamlayarak sertifika alın.
- Desteklenen sektörlerde bir sektör seçimi yapmalı, eğer desteklemeyen işyeri seçerseniz, kredi alamazsınız. Proje örneği sayfamıza göz atarak, size uygun bir iş projesi belirleyin.
- İş planı hazırlayarak başvuruda bulunun.
- İşyeri açılışı sonrasında sisteme kayıt olun.
- Kaydınız yapıldıktan sonra e- hizmet üzerinden online olarak Kuruma başvurun!
Faizsiz İşyeri Açma Kredisi Veriliyor mu?
Ülkemizde şuan itibariyle faizsiz işyeri açma kredisi veren tek banka Halk Bankasıdır. Kurum 3 farklı destek paket programı belirlemiş ve bu paketlerde yer alan şartları taşıyan vatandaşlara sıfır faizli esnaf kredileri desteği sağlamaktadır. 29 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete‘ de yayımlanan Karar kapsamında esnaf ve sanatkarlara % 50 faiz indirimli kredi ve %100 faizsiz esnaf kredisi kullandırılacaktır. Faiz yerine kâr odaklı çalışan kuruluşlarda size faizsiz finansman sağlayabilirler. Ancak burada faiz yerine kâr payı ödersiniz. Halkbank’tan kısaca bahsetmek gerekirse destekten yararlanmak için 3 farklı kategori bulunmaktadır. Bunlar;
- Eski kaybolan mesleklerden biri üzerine işyeri açacaklar, (Bu meslekler GVK’nın 19. maddesinde düzenlenmiş olup, bu meslekler vergiden muaftır. hangileri devletdestekli.com olduğunu aşağıda ki çizelgede sizlere açıklayacağım)
- Ustalık belgesine sahip olupta, mesleğini yapmak üzere iş kuranlar,
- 30 yaşından küçük gençlerin eğer projeleri KOSGEB tarafından onaylanır ise, bu kişiler;
Halkbank faizsiz iş kurma kredisi alabilirler. Bu 3 ana şart dışında eğer elektrik ustalık belgesi ile market açmayı düşünüyor iseniz, KOSGEB’den daha önce sıfır faizli kredi çekmiş iseniz, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler dışında başka bir meslek icra ediyor iseniz maalesef alamasınız. Detaylar burada.
Yukarıda yer alan bu mesleklerinde kendi içlerinde şartları vardır. Ayrıntılı bilgi almak için GVK 9. maddesini inceleyebilirsiniz.
Yeni İşyeri Açtım Kredi Çekebilir miyim?
Eğer başlangıçta Kosgeb kredi başvurusu yapmış iseniz, girişimci kategorisinden ilerleyebilir destek alabilirsiniz. Bugün işyeri açsanız bile tüm bankalardan belirli oranlarda kredi çekebilirsiniz. Lakin bankalarında bu konuda bazı şartları var. Eğer basit usulden veya şahıs şirketi olarak bir iş kurmuş iseniz, banka size 3 ay veya 6 ay beklemeniz gerektiğini, işletmenin cari bilanço tablolarına ihtiyaç devletdestekli.com duyduklarını, gelir ve giderinizi ispatlamadan size kredi vermeyeceğini söyleyebilir. Burada ki mantık kredinin ödenmesi için bankanın gözünde güvence oluşturmaktır. Ancak işletmelerin üzerine kayıtlı olan taşınır veya taşınmazların ipotek tesisi ile yeni işyerine kredi verilme hakkı bankalarca hakkı saklı tutulabilir.
Herşeyin Bir Kolayı Var!
Yeni iş kurmuş olanlar için kredi desteklerinin alabilmesinin her zaman daha kolay bir yolu bulunuyor.
- İşyeriniz yeni ise esnaf kefalet kooperatiflerinden kredi almak için 3 ay beklemek zorunda kalabilir veya kefil gösterebilirsiniz.
- Bankalardan ufak meblağlarda kredi çekebilir veya ipotek tesis ettirebilirsiniz.
- Her zaman bireysel finansman imkanından şahsınız üzerine yararlanabilir bunu dükkanınızda kullanabilirsiniz.
- Hiç para bulamazsanız yasal yollardan işyeri kredisi çekme yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
İs Yeri Açma Kredisi Hesaplama Yapın
Tabii tüm bunlar için öncelikle çekeceğiniz esnaf kredilerinin hangi bankalardan ne kadar vadeler ile ne kadar faiz oranları ile verildiğinin hesaplamasını yaparak ödeme planını görmeniz uzun vadede cebinizden ne kadar çıkacak tahmini rakamları bilmeniz işyeri açmak için gerekli finansman için alacağınız kredilerin ön araştırmasını yapmanız her zaman mantıklı olacaktır. Bunun için İşyeri Açma Kredisi Veren Bankalar’dan 10 En İyi Olanı sizler için araştırdık.
İş Kurma Kredisi Veren 10 Banka Listesi
Kamu kurum ve kuruluşlarını yukarıda anlattık. İlave edebileceğimiz birde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları var. Bunlar bütçelerine göre özellikle bayanlara dönemler halinde 15 bin TL. yeni işyeri kuruluş finansmanı sağlayabilirler. Ancak bu tamamen Vakfın inisiyatifindedir. Çünkü bütçe yeterli olmayabilir. Bankalar olarak ise aşağıda numaralı listede yazılı tüm BBDK kayıtlı bankalar size dükkan açmak için kredi verebilirler.
- Albaraka (1,78 kâr oranı ile (değişebilir) 3 yıla ve 500 bin TL.’ye kadar veriyor.)
- Şekerbank (5 farklı paket sunuyor. Bunlardan bir tanesi EKOKREDİ adıyla adlandırılıyor. Telefonla, internetten, şubeden ATM’den kısa her yerden başvuru yapılabiliyor)
- Denizbank, (Hızlı kredi ATM’den başvur 100.000 TL.’ye kadar hemen al)
- Qnb Finansbank (KGF teminatlı, ipotekli, işe dönüş gibi çeşitleri mevcut)
- Akbank Kobi Bankacılığı : (Taksitli, ticari, spot, Gayri Nakdi, Dış ticaret, İşim için finansmanı) Ayrıntılar..
- TEB, (işletmeler için 7 farklı finansman programı mevcut)
- İş Bankası, (Anında ticari finansman 100 bin TL.’ye kadar veriliyor. Kooperatif üyelerine 250 Bin TL. ye kadar çıkarılabiliyor. 60 ay vadeli 6 ay anapara ve faiz ödemesiz avantajı mevcut)
- Ziraat Bankası, (Bireysel işyeri adıyla adlandırılıyor. Yazımızın devamında şartları ve gerekli belgeleri anlattık)
- Halkbank (Yukarıda faizsiz 3 paketten bahsettik. Bunun haricinde Devlet Destekli düşük faiz avantajı sağlıyor. Esnafa en çok destek veren Kamu Bankası Halkbank’tır.)
- Vakıflar Bankası (Nakit, Gayri Nakit, Yatırım ve Proje, Dış Ticaret olmak üzere 4 farklı kategoride destek sağlıyor. Bu linkten inceleyebilirsiniz.
- 32 mevduat,
- 14 katılım ve yatırım,
- 6 katılım,
- 2 TMSF bünyesinde kurulmuş olan
finans kuruluda sizin dükkanınıza, projenize, yeni kurumunuza yönelik nakit para ihtiyacınızı giderebilir. Bankacılık kurumuna kayıtlı olarak yasal faaliyet gösteren finansman şirketleri de mevcuttur. Bu şirketler genel itibariyle kendi bünyesinde finansal faaliyetler yürütürler. İşletme ihtiyaçlarına yönelik olarak nakit imkanı sağlamazlar. Yine de aklınızda bulunsun diye listeyi sizler için paylaşmak istiyorum.
Güzel Haber, İş Kurduysanız 15 Bin Cepte!
Size güzel bir haberimiz var. Eğer vergi levhasını alıp, odalara kayıt olmuş iseniz KOBİ olduğunuzu unutmadan hemen bir bankaya başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü artık siz kurumsal bir firmasınız ve KOBİ danışmanları sizin için çok şey yapabilir. Örneğin; 15 bin lira limitli bir kredi çekmeseniz de aşağıda ki 3 madde işinize yarayacaktır. Bankanın KOBİ işlemlerine işletmenizi kayıt ettirdiğiniz gibi;
- Size bir hesap açılır ve bu hesaba 5.000 TL. eksi bakiye tanımlanır.
- Adınıza 5.000 TL. ihtiyaç kredisi başvurusu yapılır ve bu %90 onaylanır.
- Artık kurumsal bir kredi kartınız vardır ve genelde bu kartın limiti 5.000 TL.’dir.
- Hepsini toplarsanız başlangıçta 15 bin TL. işinizi görebilir. Ancak ödeme tarafı sizde
Türkiye İş Kurumu İşyeri Açma Hibesi Veriyor!
Ceza infaz kurumlarından tahliye olan, denetimli serbestlik tedbirleri kapsamında salıverilen vatandaşlarımız ve engelli raporu olan vatandaşlarımız için İŞKUR tarafından 36 bin TL. geri ödemesiz hibe veriliyor. 2021 yılının 1. döneminin başvuruları şuan alınmaya başlandı. Zaman geçirmeden projeniz ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
- Kuruluş aşamasında en fazla 5 Bin TL.
- İşletme giderleri olarak en fazla 15 Bin TL.
- İşletme kuruluş gideri en çok 45 bin TL.
Kısaca birkaç şartından bahsetmek gerekirse;
Engelliler için şartlar;
- En az %40 engelli olmak, (RAPORLU)
- 18 yaşından büyük olmak,
- Emekli veya esnaf olmamak,
- Dükkanın açılacağı yerde oturmak,
- Kendisine vasi atanmamış olmak,
- Hakkında İcra dosyası olmaması şartları aranır.
Hükümlüler içinde engel durumu hariç aynı şartlar geçerli olup, ilaveten eski hükümlü olmak gerekmektedir. Bu durum tahliye belgesi ile ispatlanabilir.
Esnaf Kefalet Kooperatifinden İş Kurma Desteği Alınabilir mi?
Dükkanı açtıktan sonra kooperatife üye olursanız kredi alabilirsiniz. Ancak üye değilseniz iş kurmak için kredi alamazsınız. Vergi levhasını alıp kefil ve ipotek gösterebiliyor iseniz başvuru yapabilirsiniz. Takdir kooperatif kurulunun elindedir. Kooperatifin güzel tarafı aylık faiz oranın %0,70 olmasıdır. Ödemeyi Halkbank yapar. Taksitler 3 ayda bir ödenir. 5 seneye kadar da vade yaparlar. Geri ödeme planında toplam ödeyeceğiniz ana para miktarı oldukça düşüktür. Aşağıda Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden alabileceğiniz aylık %0.70 faiz oranı ile 150.000 TL. kredinin geri ödeme planı yayınlanmaktadır. Esnaf Kefalet yeni işyeri açma kredisinin bu plana göre hesaplamasını yapabilirsiniz. Bu tablo yetersiz işimi görmez derseniz esnaf kefalet iş kurma kredisi içeriğinden ayrıntılı bir hesap çıkartabilirsiniz.
Ziraat Bankası İşyeri Açma Kredisi Veriyor
İster esnaf olun ister çiftçi; hepimize en çok destek veren bankadır Ziraat! İş hayatına atıldığınız bu yeni dönemde de kimseden görmediğiniz kadar destek görebileceğiniz bir kuruluştur Ziraat! Yeni girişimciler için verdiği desteklere hep beraber bir bakalım.
Ziraat Bankasının nakit para (Nakdi) olarak verilen kredi çeşitleri şunlardır;
Ayakkabı üretim işyeri açma kredileri: 1 yıl geri ödemesiz 60 ay vadeli verilebilir.
Döviz endeksli işyeri kredileri: Yurtdışı ticari işlemler için döviz olarak verilir. 12 ay vadelidir.
Gün için işyeri kredisi; Bir günlük kredidir. Hemen verilir ve ertesi gün kapatılır. Eğer kapatılmazsa ticari kredi vasfı alır.
İskonto; Senet portföyüzünü banka üstlenir.
İstihdam odaklı: 3 ay içinde 5 kişiye iş verirseniz bu krediden faydalanabilirsiniz.
İVME Finansman Paketi: 12 yıla kadar verilebilir. Yıl uzadıkça faiz miktarı artar. 2 yıla kadar geri ödemesiz dönem uygulanabilir.
Kredili Mevduat Hesabı: Eksi bakiye şeklinde açılan bir hesaptır. 3 ayda bir faizi hesaplanır.
Nakit Yönetim: Vergi ve prim ödemeleri için idealdir.
Rotatif: 1 yıl vadeli cari hesap kullanımıdır.
Spot: Sabit faizli 6 ay vadelidir.
Taksitli finansman: Eşit taksitler halinde geri ödersiniz, bildiğimiz ticari kredidir.
Ziraat Bankası İşyeri Açma Kredisi Başvuru Evrakları
Hepsi tamam da, başvurmak için ne gerekiyor? Eğer işyerinin adına parayı çekecekseniz şu 6 maddeyi bir inceleyin!
- Kimlik belgesi (olmazsa olmaz) (şirket sahibi vatandaşın)
- Vergi levhası (GİB sitesinden çıkartılabiliyor)
- İmza sirküleri (noterden yapılıyor 100-200 TL. arası bir para tutuyor bu belge)
- İşyeri açma kredisi başvuru formu (bankada doldurtup imzalatırlar.)
- Oda kayıt belgesi (şahıs işletmesi ise esnaf kefalet, limited ise ticaret sicil gazetesi örneği)
- Faaliyet belgesi (ne iş yapıyorsun, hangi faaliyetin var gibi odadan alınan bir belgedir. Talep edilmeyebilir)
Halkbank Faizsiz İşyeri Açma Kredisi İmkanı 2021
2021 yılında yeni iş kurmak isteyen girişimcilere özel Halkbank faizsiz işyeri açma kredisi kullandırmaya devam ediyor. Halkbank esnaflara özel olarak oluşturulan;
ESKKK kefaletiyle ve Kefaleti olmaksızın, sıfır faizli, esnaf yatırım kredileri ve esnaf destek paketi kapsamında kredileri kapsamında işyeri sermayesinin karşılanması amacıyla 225 bin liraya kadar finansman desteğinin yanında işyeri ve taşıt alımına yönelik olarak 500 bin liraya kadar yatırım kredisi sunuyor. Başvurular doğrudan bankaya yapılabileceği gibi ESKK kooperatiflerine de yapılabiliyor.
Esnaf Kefalet Kooperatifi desteği ile faizsiz esnaf kredilerinin yanında iş kurmak isteyen girişimcilerin almış oldukları okul eğitimi ve tecrübesine göre girişimcilik kredileri de sunan banka Cesur, Usta, Mucit, Genç girişimci kredileri ile iş kuracaklar vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Halkbank faizsiz işyeri açma kredisi tüm detayları burada ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.
BİZDEN TAVSİYE: Hesabınızı iyi yapın, gereksiz harcamalardan kaçının. İş planı olmadan yola çıkmayın. Mutlaka bir proje oluşturun. Yeni işinizin hayırlı olması dileklerimizle!