Ülkemizde hayvancılık yapanlar veya hayvancılık yapmak isteyenlerin ekonomik anlamda destekçisi olan bankalar bu işi yapmak isteyen veya işini büyütmek isteyen hayvan yetiştiricilerine tarım ve hayvancılık kredileri adı altında hayvan alım kredisi vermektedirler. Ziraat bankası başta olmak üzere bir çok banka farklı türden kredi vererek hayvan üreticilerine destek olmaktadırlar. Hayvancılık denildiği zaman insanların ilk aklına gelen büyükbaş hayvan ve küçükbaş koyun gelmektedir. Aslında bunu biraz daha geniş düşünmek gerekmektedir. İnek ve koyunun dışında kanatlı hayvancılık, arıcılık ve su ürünleri yetiştiriciliği adı altında faaliyet gösterilmektedir.
Sizde bu saydığımız hayvancılık türlerinden birini yapmak istiyorsanız veya işinizi büyütmek istiyorsanız hayvan kredisi veren bankalardan farklı türden alacağınız krediler sayesinde ister hayvan sayısını arttırabilir isterseniz işletmenizi büyütebilirsiniz. Bu yazımızda hangi bankaların hayvan kredisi verdiğini ve şartlarının ne olduğu hakkında sizlere yardımcı olacağız. Öncelikle hayvancılık kredisi denildiğinde çiftçilere büyük kolaylık sağlayan ve faizsiz hayvancılık kredisi kullandıran Ziraat bankasını inceleyelim.
Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi (SIFIR FAİZLİ)
Tarım ve Orman Bakanlığı & Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından her yıl çiftçilere özel faizsiz hayvancılık kredileri verilmektedir. Faizsiz ve faiz indirimli olarak kullandırılacak olan kredilerin uygulama usul ve esasları her yıl Resmi gazete’ de yayımlanır ve bu tebliğlerde hayvancılık kredilerinin tüm kriterleri belirlenir. Faizsiz hayvancılık kredilerinin nasıl kullandırılacağı hakkında yayımlanan Resmi Gazete’yi incelemek için tıklayınız. Hayvan finansmanlarının bazıları beslemek istediğiniz hayvanların alımında bazıları ise diğer işletme giderleri karşılamak için verilmektedir. Ziraat bankası ‘da bu kapsamda tavuk, ördek, kaz, hindi gibi kanatlı hayvancılığa, sığır, inek manda yetiştiriciliği için damızlık büyükbaş ve koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan yetiştiriciliği içinde faizsiz hayvan kredileri sunuyor. Bu kredilere başvuranlar bankalardan destek alarak hayvancılık faaliyetlerini sürdürebilirler.
Ziraat Bankası Faizsiz Yatırım ve İşletme Hayvancılık Kredisi
Ülkemizde hayvancılık yapan üreticilere ve çiftçilere en çok kredi imkanından yararlandırdığı banka olan Ziraat bankası Hayvan kredisi çeşitliliği ile dikkat çekmektedir. Yatırım ve işletme kredileri olarak kullandırılan kredi türlerini sıralamak gerekirse;
- Damızlık süt sığırcılığı,
- Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği,
- Küçükbaş hayvancılık,
- Damızlık düve yetiştiriciliği,
- Damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliği,
- Büyükbaş Besicilik,
- Arıcılık kredisidir.
Hayvan almak isteyen çiftçiye devlet kredisi şartları, faiz oranları ve kredi limitlerini merak ettiyseniz bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Çiftçiler tarafından en çok kullanılan büyükbaş, küçükbaş kanatlı ve arıcılık kredilerinin şartlarından kısaca bahsedecek olursak;
- Büyükbaş hayvancılık yapmak isteyenlerde çekmek istedikleri kredi türüne göre 50 adet arasında hayvan alınması gerekmektedir. Ayrıca barınak yapımı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, süt sağım ünitesi, elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için yapacakları güneş enerjisi masrafları olmak üzere bir çok alanda bu kredilerden yararlanılabilmektedir.
- Küçükbaş Hayvancılık; koyun yetiştiriciliğinde en az 250 adet, keçi yetiştiriciliğinde 100 adet hayvan kapasiteli yeni işletme kurmak şartı ile veya mevcut hayvan sayılarının bu rakamlara ulaştırmak için küçükbaş hayvan kredilerinden faydalanabilirsiniz. Barınak yapım ve tadilatı, süt sağım ünitesi, yem hazırlama ünitesi ve diğer işletme giderleri finansmanında bu kredi kullanılmaktadır.
- Kanatlı Sektörü; etlik piliç yetiştiriciliği için asgari 10 bin adet; kaz, ördek, hindi için asgari 1000 adet; bıldırcın için asgari 2000 adet; deve kuşu için asgari 50 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kuran veya kurulu işletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çıkaran üreticilere kanatlı hayvan yetiştiriciliği kapsamında yatırım ve işletme kredisinden yararlanabilirler.
- Arıcılık; Bu destekten yararlanmak isteyenlerde aranan şartlar; arıcılık kayıt sistemine kayıtlı 50 adet arılı kovanı olan veya sayısını 50 adet arılı kovana çıkartmak isteyen arıcılar yararlanabilmektedir. Arıcılık kredisi kapsamında verilen kredi ile kovan alımı, elektrikli çit sistemi alımı, bal süzme makinesi alımı ve diğer arıcılık malzemeleri alımı yapılabilmektedir. Sizde yukarıda saymış olduğumuz hayvancılık türlerinden birisini yapıyorsanız veya yapmak istiyorsanız, Ziraat bankasının hayvan kredilerinden istediğinizi kullanabilirsiniz. Faizsiz arıcılık kredisi alarak arıcılığa başlamak isteyenler arıcılık nasıl yapılır maliyet hesaplaması yaparak detayları öğrenebilirler.
Yine Ziraat bankası bu krediler ile hayvansal üretim konularında faaliyet gösteren çiftçilere;
- Yem, ilaç, yakıt, makine bakım-onarım, sigorta, kira vb. giderler ile belirli üretim konularında ve özelliklerde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan alımına ilişkin giderleri için İşletme Kredileri,
- Ahır, ağıl yapımı; süt soğutma tankı, çeşitli ekipman alımı; arıcılığa ilişkin çeşitli harcamalar; işletmenin ihtiyacı ile orantılı güneş, rüzgar, biogaz yatırımları; yatırımın yapılacağı tarla, arsanın alımı dahil yatırım harcamaları ile belirli üretim konularında ve özelliklerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan alımına ilişkin giderleri, Yatırım Kredileri ile karşılanabilir. Ayrıntılar.
Ziraat bankasından faizsiz hayvan kredisi nasıl alınır merak eden çiftçilerimiz tüm ayrıntılar bağlantıdan görebilirler.
QNB Finansbank Hayvan Kredileri
Büyükbaş yapanların harcamalarına destek olmak amacıyla geliştirdiği süt hayvancılığı kredileri ile üreticilere destek olan Finansbank ayrıca besi hayvancılığı yapan üreticilerine de kredi imkanı sunmaktadır. Finansbank hayvancılık faaliyetinde bulunmak isteyen çiftçilere özel çeşitli yatırım ve işletme kredisi kullandırmaktadır.
QNB Finansbank ”İşletme kredileri” kapsamında;
- Besicilik kredisi,
- Kanatlı kümes hayvancılığı kredisi,
- Süt hayvancılığı kredisi,
- Meyve/bağ kredisi,
- Organik tarım kredisi,
- Arıcılık kredisi,
- Sera kredisi,
- Su ürünleri kültür balıkçılığı kredisi,
- Su ürünleri avcılığı kredisi,
- Gelire endeksli tarım kredisi,
- Sözleşmeli üretim kredisi,
- Tarımsal borçlu cari hesap kredisi (BCH),
- Tarımsal kredili mevduat hesabı (KMH),
- Çiftçi nakit kredisi,
- Çek kredisi işletme kredileri kullandırılmaktadır. Detaylar.
”Yatırım kredileri” olarak;
- Traktör ve pikap,
- Tarımsal ekipman,
- Tarla alım yatırım,
- Tarımsal sulama yatırım,
- Tarımsal proje,
- Meyve, bağ tesisi yatırım,
- Besicilik yatırım,
- Kanatlı kümes hayvancılığı yatırım,
- Süt hayvancılığı yatırım,
- Arıcılık yatırım,
- Sera yatırım,
- Su ürünleri kültür balıkçılığı yatırım,
- Su ürünleri avcılığı yatırım kredileri kullandırılmaktadır. Ayrıntılar.
Süt hayvancılığı; işletme maliyetinin%85’ini karşılamakta, 24 aya kadar vade imkanı sunmakta ve 1/3/6 ayda bir ödeme imkanı vermektedir.
Besicilik yatırımı; hayvan alımlarının yanında, yemleme ünitesi, yem karıştırma makinesi ve diğer inşaat giderlerini karşılayabilirsiniz.
İpotek teminatlı krediyi 120 aya kadar vade ile kullanabilir 6/12 ayda bir ödeme imkanı ile geri ödeyebilirsiniz.
Vakıfbank Hayvan Kredisi
Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığından kümes hayvancılığına kadar işletme ve yatırım giderlerinin karşılanmasında kredi imkanı sağlamaktadır. Faaliyet türüne göre farklı ödeme imkanlarının sunulduğu kredi ile hayvan alımlarını yapabileceğiniz gibi işletme malzemeleri ve giderleri için de bu krediyi kullanabilirsiniz. Vakıfbank hayvan kredisi ile üreticilere uzun vadeli kredi imkanı sunmaktadır.
Vakıfbank ”İşletme kredileri” olarak;
- Bitkisel üretim işletme,
- Süt hayvancılığı BCH ve işletme,
- Besi hayvancılığı işletme,
- Sera işletme,
- TMO makbuz senedi,
- Tarımsal işletme,
- Sözleşmeli üretim,
- Organik Kredileri verilir.
”Yatırım kredileri” olarak;
- Sıfır km ve 2. el traktör kredisi
- Sıfır km ve 2. el araç kredisi
- Makine-ekipman kredisi
- Tarım arazisi alım kredisi vermektedir.
Yapı Kredi Bankası Tarım ve Hayvancılık Sektörü Desteği
Yapı Kredi Bankası tarım bankacılığı kapsamında kullandırdığı krediler;
- Tarımsal Üretim,
- Besicilik ,
- Süt Hayvancılığı İşletme,
- Tarımsal Yatırım,
- Hayvan Alım Kredisi,
- Seracılık,
- Sera Yapım ,
- Traktör,
- Sözleşmeli Tarım,
- Tarım Makineleri,
- Ticari Taşıt Kredisi ve
- IPARD Proje Kredisidir.
Hayvan alımı kredisi büyükbaş ve küçükbaş süt hayvanı alımlarının finansmanı amacıyla, kefalet, çek-senet, ipotek teminatlarından bir veya birden fazlası ile 1, 3, 6, 12 ayda bir eşit taksitler halinde veya hasta uygun esnek taksitli 60 aya kadar vadeler ile kullandırılıyor.
Yapı kredi bankası büyükbaş ve küçükbaş süt hayvanı alımlarının finansmanı amacıyla 60 ay vadeli 1, 3, 6, 12 ayda bir geri ödemeli hayvan alım kredisi veriyor. Yapı Kredi Bankası yine Süt hayvancılığı işletmelerinin yem, bakım, ilaç, aşılama, su, elektrik vb. ihtiyaçlarına yönelik 18 ay vadeli 1, 3, 6, 12 ayda geri ödemeli Süt hayvancılığı İşletme kredisi veriyor. Yapı kredi bankası bunun yanında besicilik kredisi olarak 12 ay vadeli Et amaçlı büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapanlara bakım, ilaç, aşılama, yem, su, elektrik gibi giderlerini karşılamaları amacıyla Besicilik kredisi vermektedir. Detaylar.
Denizbank Hayvan Kredisi
Denizbank hayvancılık yapmak isteyenlere Tarımsal Yatırım kredileri kapsamında Mööö’kemmel fırsat sunuyor. Denizbank bu konularda faaliyet göstermek isteyen çiftçilere özel;
- ”Süt hayvanı alım kredisi’ni damızlık süt sığırı alımı için 60 aya varan vade imkanı ile kredi kullanım oranı proforma fatura değerinin azami %75’ine kadar veriyor.
- ”Besi hayvanı alım kredisi” besi sığırı alımı için gerekli finansmanı 6 ayda bir ödemeli ve azami 12 ay vadeli olarak kredi kullanım oranı proforma fatura değerinin azami %75’ine kadar veriyor.
- ”Hayvancılık ekipmanına yönelik krediler’ini ise süt sağım sistemleri, soğutma tankı vb. üreticilerin ve tarımsal işletmelerin, genel faaliyet giderlerini düşürmeye veya gelirlerini artırmaya yönelik olarak yapacakları yatırımların ile destek oluyor.
Denizbank hayvancılık kredisi detayları bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
Hayvan Kredisi İçin Gerekli Evraklar
Bankalar hayvan kredisi kullanmak isteyen üreticilerden ise şu evrakları talep etmektedir.
- Çiftçilik belgesi,
- Nüfus cüzdan fotokopisi,
- İşletme tescil belgesi ve hayvan alımı varsa hayvan pasaportları,
- Damızlık birliği- süt üreticileri birliği üyelik belgesi,
- Hayvan varlığı listesi,
- İşletme izin belgesi,
- Yer seçim raporu, Kuruluş izni, Çalışma izni
- Faaliyet türüne göre ÇKS, ÖKS veya Türkvet kayıt belgesi,
- İkametgah senedi,
- Tapu fotokopileri,
- Arazi kira ise kira sözleşmesi gibi belgeler istenir.
5 Yıl Geri Ödemesiz; Ziraat Bankası tarafından büyükbaş ve küçükbaş alanında 7 yıl ödemeli düşük faizli kredi verilmektedir. Başvurular banka şubelerinden şahsen yapılabilmektedir. İnternetten başvuru kabul edilmez. Bankaya yapacağınız başvuru sonrasından çiftçinin bütün şartları sağlıyor olması halinde ödeme planı oluşturulur ve kredi onaylanarak hesabına yatırılır.
Tarımsal faaliyetiniz için önce Devlet Kurum ve Kuruluşlarına daha sonra Özel Bankalara, en son özel finansçı ve bankalara başvurmanızı öneririz.