Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ev hanımlarına 15 bin lira girişimcilik faizsiz kredisi verilecek. İş kurmak, dükkan açmak kendi ayaklarının üzerinde durmak isteyen ev hanımları için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından girişimcilerin ve ev hanımlarının desteklenmesi kapsamında 2 sene geri ödeme alınmayan 15 bin lira faizsiz kredi ödenecek. Krediden yararlanmak isteyen ev hanımları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapabilecekler. Ev hanımlarına verilecek olan faizsiz kredi imkanlarını ve detaylarını içreğimizde inceleyebilirsiniz
EV HANIMLARINA 15 BİN LİRA FAİZSİZ KREDİ İMKANI
Girişimci ev hanımlarına sağlanan 15.000 TL. faizsiz kredi için herhangi bir masrafta gerekmiyor. Bayanların sadece iş kurmaları ve bu kapsamda Sosyal Yardımlaşmaya başvurmaları yeterli. 15 bin lira kredi toplamda 8 yılda geri ödeniyor ve ilk 24 ay boyunca taksit ödemesi yapılmıyor.
Girişimci Bayanlara kosgeb kredisi veriliyor. Bunun için bir proje geliştirmek ve bu proje ile başvurmak şartlar arasında yer alıyor.
24 ay sonunda ödeme yapmayan başlayan ev hanımları girişimciler, geriye kalan 6 yıl sürede eşit taksitler halinde geri ödeniyor. Ev hanımlarına faizsiz kredi imkanından yararlanmak isteyenlerin, projeleri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Vakıflara işyeri açma kredisi başvurusu yapmaları gerekmektedir. Başvuru sonucunda girişimcinin talebi Vakıflar tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilecektir.
Girişimci kadınların ikamet ettikleri adreste bulunan vakıflara giderek başvuru yapmaları gerekmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’ nda bulunan heyet inceleme yaptıktan sonra beğendiği projeleri onaylıyor. Fon tarafından kişiye verilecek olan tutar aktarılıyor.
KIRSAL ALANDA HİBE DESTEĞİ
Meyve bahçesi projesi geliştiren ve başarılı olan girişimcilere ise hibe kredi verilmesi kararlaştırıldı. Buna göre meyve bahçesi projesi için Devlet desteği talep eden bir girişimci (11 sene) 132 ayda borcunu ödeyecek. Meyve bahçesi kuran girişimci ilk 5 yıl 60 ay boyunca ödeme yapmayacak ve geriye kalan 72 ayda borcunu aylık taksitler halinde ödeyecek. Eğer girişimci projesinde başarılı olursa, ödemelerini düzenli olarak yapanlara ödemesi son 1 yıl kaldığında geriye kalan tutar HİBE olarak verilecek. Yani girişimci vatandaşımıza, son bir yıllık ödemesi hibe edilecek. Hibeden yararlanmak isteyen girişimci için önemli bir şart mevcut. Meyve bahçesi açan girişimci hibeden yararlanması için işletmesinde en az 2 bayan çalıştırmak zorunda. En az 2 kadın çalıştırmayana hibe verilmiyor. Bu şart haricinde meyve bahçesi kurmak isteyen girişimcilerin;
- Herhangi bir sosyal güvencelerinin olmaması,
- Esnaf olamaması,
- Herhangi bir maaşlarının olmaması,
- Bankalardan kredi alamıyor olmak,
- Meyve bahçesi kurulumu ve bakımı konusunda bilgili olması,
- Herhangi bir Devlet destekli projeden faydalanmamış olmak gerekiyor.
Ev hanımlarına kredi veren bankalardan kredi alabilirsiniz. Senetsiz kredi imkanı ile siciliniz bozuk olsa da kredi alabilirsiniz.
ESNAF BAYANLARA 50 BİN LİRA FAİZSİZ KREDİ
Bu destekle birlikte esnaf bayanlara KOSGEB tarafından 50 bin liralık faizsiz kredi verilmesi için hazırlıklar başladı. Yakında başvuru tarihleri ve süreleri ilan edilecek ve bayan erkek tüm KOBİ’ler bu destekten faydalanacaklar. Başvuru yapmak için bayan esnaflarımızın e-kobi kaydı ve beyanname işlemlerinin şimdiden tamamlamaları gerekiyor.
DÜKKAN AÇMADAN ÖNCE KOSGEB’E BAŞVURUN!
Yine KOSGEB girişimci bayanlarımıza hemen hemen tüm destek paketlerinde %10 daha fazla ödeme yapıyor. Erkek girişimciler %60 seviyesinde ödeme alırken, bayanlar %70 oranlarında destek alıyorlar. Buna göre ev hanımları ve girişimci bayanlar dükkan açmak istediklerinde önce kursa katılıp, sonra başvuru formu dolduracaklar. Başvurusu kabul edilen bayanlar daha sonra dükkanlarını açıp, destek ödemelerini alacaklar.
Bu anlamda değerlendirildiğinde devlet eli ile girişimci kadınların daha çok desteklendiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Mikro krediler, Kosgeb destekleri ya da bakanlık tarafından verilen destekleme ödemeleri ile iş kuran birçok kadın girişimci bulunmaktadır. Ayrıca iş planı hazırlayıp Kosgeb’ e sunmanız durumunda, tabi sertifikanızın olması koşulu ile, verilen hibe ve destekleme ödemelerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ na bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile de destek sağlayarak kendi işinizin patronu olabilirsiniz.
2021 yılında Kosgeb girişimciliği geliştirme destek programı tarafından girişimciler için düzenlenen yeni hibe programları bulunmaktadır. Bu programlara başvuru yaparak da hibe alabilirsiniz.