2021 yeşil kart almak için hak sahibinin, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu sağlık sigortası için yeterli olmayan kişilere verilmektedir. SGK kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti sağlayan yeşil kartlar, gelir testi karşılığında verilmektedir. Devlet hastanesi ve özel hastanelerde muayene olan, tahlil yaptıran ya da tedavi gören kişiler, SGK kapsamında katılım payı ödemektedir.
Katılım payı ödemesinin haricinde, ilaç ve tedavi masrafları tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde karşılanacaktır. Sağlık sigortası ya da SGK sigortası olmayan kişiler, sağlık hizmetleri için tam ücret ödemek durumunda kalacaktır. Gelir testi sonucunda maddi durumu yerinde olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler tespit edilerek, bu kişiler adına yeşil kart çıkarılmaktadır.
Yeşil Kart Nedir, Özellikleri Nelerdir?
SGK tarafından verilen yeşil kartlar, 18 yaşından büyük olan vatandaşların faydalandığı ücretsiz sigorta kolunu temsil etmektedir. Yeni ismi 60 c-1 olan yeşil kartlar, özellikle sosyal güvencesi bulunmayan yaşlıların faydalanması için kullanılmaktadır. Eski dönemlerde kaymakamlıklara bağlı sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilse de artık Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sağlanmak ve sigorta kolu olarak değerlendirilmektedir. Yeşil kart sahibi olan kişiler, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alan diğer kişilerin faydalandığı tüm haklardan faydalanabilirler. Aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden düşük olan kişiler için verilen yeşil kartlar, muayene, tahlil, tedavi ve ilaç ücretlerini karşılayacaktır.
Yeşil Kart Kullanım Hakkı Kimlere Verilir?
Yeşil kart alma hakkı tanınan kişiler, gelir testi sonucunda muhtaçlık seviyesinde sayılan kişilerdir. Gelir testi esnasında, hane halkının aylık geliri ve mal varlıkları dikkate alınmaktadır. Gelir testi sonucunda, kişi başına düşen aylık gelirin, brüt asgari ücretin 1/3’ünden az olması zorunlu tutulmuştur. 65 yaşın üzerinde olan kişiler, 65 yaş maaşı almaları durumunda yeşil kartlı sayılmaktadır. Hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan yaşlıların yanında, %40 üzeri engelli raporu bulunan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler yeşil kart kullanmaktadır. Sağlık hizmetleri için gerekli masrafların karşılanmasını sağlayan ve kişilere ücretsiz sağlık hizmeti sağlayan yeşil kartlar, maddi durumu kötü olan kişilerin de kullanımına sunulmuştur.
Yeşil Kart Kullanım Şartları Nelerdir?
Yeşil kart alma şartları şöyle;
- Yeşil kartlı olmak isteyen kişilerin, 18 yaşından büyük olması gerekir. 18 yaş altı çocuklar, SGK tarafından ücretsiz olarak tedavi edilmektedir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu ya da Genel Sağlık Sigortası kapsamında, sağlık güvencesi olamayan kişiler, yeşil kart başvurusu yapabilirler.
- Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışılmaması ve aylık gelirin çok düşük olması zorunlu tutulmuştur.
- Brüt asgari ücretin 3/1’inden daha fazla gelir elde eden kişiler, yeşil kart talep edemezler.
- Kira geliri ya da farklı bir gelirin olmaması, yeşil kart kullanımının şartları arasındadır.
- Kişilerin gayrimenkul ya da farklı bir mülkiyeti olmamalıdır.
- Hane içerisindeki tüm kişilerin gelirleri değerlendirilerek, gelir testi yapılması gerekir. Gelir testi yapılmaksızın, yeşil kart talepleri geçerli sayılmayacaktır.
- İsteğe bağlı sigorta kolu olan Bağkur üzerinden, kişilerin sigortalı olmaması gerekir.
- Emekli maaşı olan ya da emeklilik hakkı gelen kişiler, yeşil kart talep edemezler.
Yeşil Kart Başvurusu İçin Gerekli Görülen Evraklar Nelerdir?
Yeşil kart başvurusu için gerekli görülen evraklar, aşağıda sırasıyla ele alınmıştır:
- Yeşil kart başvurusu yapan kişilerin kimlik belgesi aslı ve fotokopileri
- Kişilere ait ikametgâh kayıt belgesi
- Muhtarlık tarafından onaylanmış muhtaçlık belgesi
- Hane halkına ait kimlik belgesi fotokopileri
- Oturulan evin kira sözleşmesi ya da tapu belgesi örnekleri
- Kişilere ait aylık geliri gösteren gelir belgeleri
- Bakımından sorumlu olunan engellilere ait 2022 engel raporu
- Çocukların ve 18 yaşından küçük kardeşlerin öğrenci belgesi
- SGK tarafından talep edilen gelir testi
- Yeşil kart başvuru formu
Yeşil kart başvurusu için gerekli görülen evraklara ek olarak, sağlık raporu ve farklı belgeler de talep edilebilir.
E-Devlet Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil kart başvurusu için e-devlet sistemi üzerinden işlem yapılması gerekir.
E-Devlet yeşil kart başvurusu için gerekli adımlar;
- turkiye.gov.tr adresi kullanılarak, SGK yeşil kart başvuru işlemleri yapılmalıdır.
- E-devlet giriş ekranı üzerinden “Giriş Yap” butonuna tıklanmalıdır.
- T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresinin talep edildiği e-devlet giriş sayfası doldurularak “Giriş” butonuna tıklanmalıdır.
- E-devlet ana sayfasındaki “E-Hizmetler” bölümüne tıkladıktan sonra, “Kurumlar” bölümü tercih edilmelidir.
- Kurumlar sayfasından “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” seçeneğine tıklanmalıdır.
- Aile ve Çalışma Bakanlığı işlemlerinin yapıldığı sayfanın açılmasının ardından, yeşil kart sorgulaması için “Gelir Testi Sonucu Sorgulama” bölümüne tıklanmalıdır. Gelir testi sonucu olumlu olduğunda, yeşil kart başvurusu için form doldurulabilir.
Yeşil Kart Başvurusu İçin TIKLAYINIZ
Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerine gidilmesinin ardından, gerekli evrakların kuruma teslim edilmesiyle yeşil kart başvurusu işleme alınacaktır. Geçmişte yapılmış gelir testi bulunmadığında, SGK tarafından yeni bir gelir testi talep edilecektir. Kurum görevlileri tarafından verilen form doldurulduktan sonra, SGK e-rapor sistemine bilgi girişi yapılacaktır. SGK yeşil kart başvurusu işleme alındıktan sonra, en geç 15 gün içerisinde gelir testi incelemesi tapılır ve yeşil kart başvurusu sonuçlanır. Başvurunun onaylanıp onaylanmadığı, SGK e-devlet sisteminde yayınlanacaktır.
Yeşil Kart Başvuru Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Yeşil kart başvurusu yapıldıktan sonra, başvuru sonuçlarını sorgulamak için de e-devlet sistemi kullanılmalıdır. Yeşil kart başvuru sorgulamasında yapılması gereken işlemler, aşağıda sırasıyla belirtilmiştir:
Yeşil Kart Başvuru Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ
- https://www.turkiye.gov.tr/sbm-yesil-kart-police-sorgulama bağlantı adresi kullanılarak, e-devlet yeşil kart başvuru sorgulama sayfası açılmalıdır.
- E-devlet başvuru sorgulama işlemleri için an sayfada yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanmalıdır.
- Giriş sayfası açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılmalı ve giriş bilgileri doğrulanmalıdır.
- “Giriş” butonuna tıklandıktan sonra, SGK poliçe sorgulama ekranından, yeşil kart bölümüne gidilmeli ve sorgulama başlatılmalıdır.
- E-devlet SGK sorgulama işlemleri tamamlandıktan sonra, yeşil kart başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı hakkında bilgi alınabilir.
Yeşil Kart İçin Gelir Testi Nasıl Yapılır?
Yeşil kart başvurusu yapmak isteyen kişilerin, ilk olarak gelir testine girmesi gerekir. Gelir testinde yer alan bilgiler ve belirlenen şartlar, aşağıda açıklanmıştır:
- Genel Sağlık Sigortası bulunmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gelir testi karşılığında sosyal desteklerden faydalanmaktadır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı Müdürlüğü tarafından verilen yardımlar, gelir testinin sonucuna göre devam ettirilmektedir.
- Kişilerin ve hane halkının toplam gelirlerinin yer aldığı gelir testlerinde, hane içinde kişi başına düşen aylık net gelir belirtilmektedir.
- Yeşil kart sigortası ve maaş şeklindeki sosyal desteklerden faydalanmak isteyen kişiler, gelir testi yaptırmak zorundadır. Gelir testi sonucunda, hane içinde kişi başı aylık gelirin, brüt asgari ücretin 1/3’ünden fazla olmaması gerekecektir.
- Yeşil kart, engelli maaşı, 65 yaş üstü aylıklar, muhtaçlık aylığı, öğrenci destekleri, çocuk yardımları, evde bakım aylıkları, yakacak yardımları, gazi ve şehit ailesi yardımları, asker ailesi maaşları ve gıda takviyeleri gibi birçok destek öncesinde, kişilerden gelir testi talep edilmektedir.
Gelir testi yaptırmak için kaymakamlıklarda yer alan Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğüne ya da SGK müdürlüğüne gidilmesi gerekmektedir.